BISERICA VOIEVODALA

 Monumentul istoric si de arta "biserica cu hramul Adormirea Maicii Domnului" com. Halmagiu, jud. Arad.

 Comuna Halmagiu e cunoscuta documentar inca de la inceputul sec. XIII, iar cercetarile arheologice au scos dovezi din perioada romana si dacica, iar pentru secolele XIII erau ruinele cetatii din mijlocul satului din care in 1974 se pastra foarte mult din zidul de incinta care avea contraforti si ferestre de retragere.
 Tot Halmagiu este plin de ruine sau ziduri inglobate in cele mai noi constructii care se deruleaza pe langa strazile principale. Privit de pe inaltimi Halmagiu se prezinta cu urmele vechi ale drumurilor romane sau ale sarariilor ce strabat prin lanurile din jur sau sunt puse in evidenta de arbustii caracteristici zonelor unde se afla ruine. Astfel de arbusti porneau in partea de nord a comunei, aproape de "cripta" prin curtea familiei Ungur descriind clar conturul zidurilor de incinta cu turnurile de colt, turnuri cu planul rotunjit in exterior. Toate cele amintite de mine sunt vestigii din sec. XIV-XV si biserica satului din sec. XVIII. In curtea bisericii voievodale se afla piatra cinzaiului unde erau batuti localnicii pentru a trece la greco-catolici la sfarsitul sec. XVIII.


Biserica voievodala

 Pe parte bisericii parohiale construita in sec. al XVIII-lea se afla hanul construit la sfarsitul sec. XVIII, han ce prezenta doua turnuri laterale, turnurile avand rolul de paza, deci hanul era una din portile de intrare si de iesire din Halmagiu in spatele sau tinandu-se targul. In acest han la mijlocul sec. XIX era garnizoana austriaca, hanul folosind si ca inchisoare, aici fiind prins si inchis Avram Iancu.
 Biserica voievodala cu hramul "Adormirea Maicii Domnului", ctitorie a familiei Moga, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea asa cum reiese din cercetarile arheologice este o constructie unitara care se compune dintr-un altar patrat, o nava si un turn clopotnita.
 Biserica prezinta in interior cca 3 straturi de pictura, acestea au fost acoperite dupa ce au fost sacrificate cu straturi groase de tencuiala in care erau fragmente de marmura, piatra, tigle care in unele locuri aveau o grosime de cca 8-15 cm., din ordinul Mariei Tereza. In exterior prezenta cca 3 straturi de pictura dupa cum urmeaza: pe baza, altar si la baza turnului aveau decoratii cu rosu ce imitau piatra ca dimensiune, peste acestea erau urme si inscris foarte frumos de la pictura din sec.XVIII. Pe turn erau reprezentate semnele credintei - un ochi mare incadrat in forme geometrice, executat pe un mortar cu nisip mult in compozitie, peste el urme ale altui strat de preparatie apoi scena Adormirea Maicii Domnului (aceasta din secolul al XVIII-lea). Aceste decoratii exterioare astazi sunt sacrificate, in afara de un mic fragment din scena Adormirea Maicii Dmnului este extra si se afla in muzeul parohial.
 In timpul unor sapaturi pe sud langa zidul bisericii s-au gasit fragmente ceramice, ¾ sfesnic roman, schelete in groapa comuna, un sigiliu din plumb cu doua bucati sub forma elicoidala, de dimensiuni diferite, suprapuse, iar pe cea mica (superioara) era reprezentata o coroana cu 7 tepi iar dedesubt reprezentat un copac.
 Pictura din interiorul bisericii: altar sec.XIV un crist unicat in iconografia noastra, se desfasoara pe toata suprafata intradosului boltii altarului, sub Crist se alfa proorocii, iar sub prooroci ingerii, Sf. Bartolomeu ducandu-si pilea pe bat, ierarhi si scena pelicanului, sf. Ierarh Nicolae binecuvantand pocalul in care se afla Crist copil. In dreptul capului Cristului este reprezentat mielul mistic, pocalul, stiletul, totul profilandu-se pe crucea de Malta incadrata de un cerc.


Biserica Voievodala

Usa bisericii voievodale

Altarul biserici voievodale

 Pe stratul de pictura din sec. XIV sunt incriptii in limba romana cu litere chirilie datand din anii 1601, 1610 cand a venit un protopop sau cand a murit sau chiar alte insemnari. Pictura a avut si suprapuneri din sec. XV si XVIII. Pe arcul triumfal apare "Judecata de Apoi" scena care o putem considera intre rarele reprezentari.
 In nava mai avem urme ale picturii din sec. XIV, sub Judecata de Apoi se afla in partea de nord o inscriptie care aminteste de fratele lui Moga. Pe peretel de nord al navei se afla inspre altar ctitorele picturii de la 1440 si ctitorii cu biserica, cu drumul de straja si cu suprainaltarea facuta in acea perioada. Minunile sf. Ierarh Nicolae sunt reprezentate ca un mesaj, Arhanghelul Mihail in costul razboinic, decoratiile seamana cu cele spaniole. La intrarea sub turn de o parte si de alta se afla arh. Gavril si Maica Domnului, apoi pe sud scena din Viata Sf. Gheorghe si din minunile sale, apoi scena Adormirea Maicii Domnului. Sub turn diverse scene, personaje inchise sau din viata Mariei Magdalena.
 Cu toate ca acest monument fusese propus pe lista Unesco inca din 1977 acum a fost uitat si s-au efectuat inerventii necorespunzatoare, dupa cum a inteles cate un preot. Pictura are mare nevoie de interventie de urgenta, specialistii stiu ce riscuri sunt cand nu se executa consolidarile de strat de preparatie sau de fresca sau de strat de culoare, nemaipunand la socoteala variatiile de temperatura, panza freatica de suprafata, lipsa ferestrelor etc.
 Interventia de urgenta la acest moment este recunoscuta de foarte multi ani, trecute in plan de restaurare dar nerealizat.


Ferestrele bisericii voievodale

Piatra Cinzaiului din curtea bisericii

Pictura deteriorata a bisericii

 


Vechea pictura a bisericii

Vedere de ansamblu